Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije organizovali su danas u Beogradu protest „Za dostojanstvo profesije“, zbog sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima u školama. Oni traže izmenu zakonske regulative kako bi se bolje zaštitili zaposleni u obrazovanju, ali i da se plate zaposlenih povećaju za 25 odsto. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije za sutra je najavila jednodnevnu obustavu rada. 

Predstavnici dva sindikata koji su danas protestovali, okupili su se na Trgu Nikole Pašića odakle su krenuli u protesnu šetnju do Skupštine Srbije, a zatim do Ministarstva prosvete, gde su predali svoje zahteve. Kap koja je prelila čašu, prema rečima sindikata, su dešavanja u Trstenuiku gde su trojica dečaka u Tehničkoj školi izmakla stolicu profesorki engleskog jezika i ona je pala na pod. Sve su to snimali mobilnim telefonom i kačili na društvene mreže.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije rekla je da se autoritet i dostojanstvo profesije mogu vratiti ukoliko se poboljša materijalni položaj prosvetnih radnika. „Put do autoriteta i do dostajanstva je kompleksan. Ovo što se dogodilo u Trsteniku je kap koja je prelila čašu. Naš sindikata je stava da se mora popravi materijalni položaj prosvetnih radnika, jer ugled jedne profesije pre svega zavisi od materijalnog položaja. Danas mali broj mladih osoba hoće da radi u prosveti“, rekla je Ilić. Dodaje i da se Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete oglušuju o njihove zahteve  i da je to prosvetu dovelo u ovakvu situaciju. „Sa povećanjem od 25 odsto, mi samo tražimo da budemo u nivou prosečne plate. Inflacija je ogromna, do kraja godine premašiće ono što smo tražili kao povećanje“, navela je ona.

I dok su se dva sindikata odlučili za protest na ulici danas, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, ali i forumi beogradskih gimnazija i osnovnih škola odlučili su se da nizom aktivnosti sutra skrenu pažnju na sve veće nasilje u školama. Pojedine osnovne i srednje škole već su obavestile roditelje i učenike da sutra neće biti nastave, neće čak raditi ni produženi boravak za decu u osnovnim školama. Sa druge strane neke su se odlučile da ne održe samo prvi čas.

Sindikati ni ovog puta nisu pokazali jedinstvo, iako je nasilje problem koji se tiće svih zaposlenih u prosveti. Valentina Ilić smatra da će na ovaj način, u odvojinim protestima, postići bolji efekat jer će dva dana biti dešavanja u kontinuitetu. Navodi da su svim svojim članovima poslali dopis da ukoliko donesu odluku o obustavi nastave samo ih obaveste o tome.