Retrospektiva aktivnosti Crvenog krsta Zrenjanin u 2022. godini

0
42

U toku 2022. godine Crveni krst Zrenjanin je, rukovodeći se Misijom Međunarodnog Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca zasnovanoj na Principima Crvenog krsta, nastojao da olakša ljudsku patnju, da štiti život i zdravlje ljudi i da obezbedi poštovanje ljudskog bića, da radi na sprečavanju bolesti i unapređenju zdravlja i socijalne sigurnosti, da podstiče dobrovoljnost i opšti osećaj solidarnosti prema svima kojima su potrebni pomoć i zaštita.

Crveni krst Zrenjanin je angažovan na realizaciji javnih ovlašćenja koja su od strane države poverena Crvenom krstu, Zakonom o Crvenom krstu, programa Crvenog krsta, redovnih aktivnosti i akcija usmerenih ka različitim ciljnim grupama stanovništva, posebno najugroženijim u lokalnoj zajednici. Tokom 2022. godine potreba za delovanjem organizacije Crvenog krsta Zrenjanin je bila izražena, o čemu svedoči  52.500  volonterskih sati koje su volonteri Crvenog krsta Zrenjanin realizujući programe Crvenog krsta utkali u lokalnu zajednicu. Podsećamo na to da su volonteri nezamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju i da je njihov učinak višestruk. Volonteri rade na unapređenju svoje zajednice i istovremeno kroz rad, brigu i učenje unapređuju kako svoje, tako i živote svojih sugrađana.

Crveni krst Zrenjanin, deluje na osnovu Osnovnih principa Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a sve svoje kapacitete angažuje u cilju adekvatnog, blagovremenog i kvalitetnog odgovora na humanitarne potrebe u zajednici.Podrška zdravstvenom sistemu u sprovođenju masovne vakcinacije bila je jedna od značajnijih aktivnosti u prvoj polovini godine i angažovala je mlade volontere 4.300 časova.

U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Zrenjanin je organizovao i sproveo 51 redovnu i 13 vanrednih akcija dobrovoljnog davanja krvi, na koje se odazvalo 2.778 davalaca a tokom kojih je prikupljeno 2.472 jedinice krvi, što je za 509 jedinica više nego u prethodnoj godini. Čak 462 naših sugrađana dalo je krv po prvi put i pridružilo se najhumanijoj porodici davalaca krvi. Tokom prošle godine je u Narodnoj kuhinji podeljeno 65.500 toplih obroka. Svakog radnog dana je 262 korisnika dobijalo topli obrok a za dane vikenda distibuirano je 8.094 kg konzerviranih namirnica. Osim na distributivnom punktu u Crvenom krstu Zrenjanin, podela paketa hrane i proizvoda za održavanje higijene licima u stanju socijalne potrebe je organizovana i u naseljenim mestima a ukupno je distribuirano preko 150.000 kg humanitarne pomoći. Različitim vrstama pomoći obuhvaćeno je 1.847 porodica (5.663 pojedinaca). Ove i brojne druge akcije Crvenog krsta Zrenjanina osim zaposlenih sprovelo je 150 mladih i oko 180 starijih volontera. U toku protekle godine, organizaciji Crvenog krsta Zrenjanin se priključilo 80 mladih volontera. Svi oni su se uz angažovanje i obučavali, pa je Crveni krst sproveo 25 obuka volontera, 3 kampa za mlade, a edukovani volonteri su realizovali 339 vršnjačkih edukacija u osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu. U oblasti prve pomoći obučeno je, između ostalih, 808 maturanata iz osam zrenjaninskih srednjih škola.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here