Poskupljuje školarina na fakultetima Univerziteta u Beogradu

0
47

Jedan broj fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluke o povećanju školarina. Procenat je od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko će školarina biti veća na Mašinskom fakultetu.

Oni koji su za sada doneli odluku o povećanju cena školarina, kažu da su to uradili uz saglasnost sa studentskim predstavnicima. „To su neka povećanja od 10 do 15 posto, što do sada imamo prikupljenih podataka“, kaže Ana Ćurić, predsednica studentskog parlamenta. Tako će, na primer studije biologije, umesto 90.000, koštati 100.000 dinara. „Što se tiče školarina, one su povećane za 10 posto. Moram da napomenem da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine“, rekao je Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta. „Predložena je korekcija cena za 9,2 posto na FON-u, opet imajući u vidu povećane troškove poslovanja i da naš diplomirani inženjer u proseku za mesec i po dana zaradi kada počne da radi ovaj iznos školarine“, kaže Milan Martić, dekan FON-a Univerziteta u Beogradu.

Ekonomski fakultet ima odredbu da se školarine usklađuju sa stopom inflacije. „Povećanje cena školarina je oko 9,1 procenat. To je odluka Saveta fakulteta. S druge strane, u radu Saveta učestvuju i studenti i sa studentskim parlamentom je iskomunicirana ova odluka“, kaže Žaklina Stojanović, dekanka Ekonomskog fakulteta. Predložene kvote za upis brucoša u narednu akademsku godinu su slične prošlogodišnjim. O trošku države može da se školuje 9.743 brucoša, a za samofinasiranje je u planu 5.450 mesta. „Pojedini fakulteti imaju samo jedan studijski program, pojedini po tri, pet pa i deset studijskih programa, tako da mislim da postoji jedna široka lepeza od društvenohumanističkih, tehničkih, medicinskih, prirodnih nauka i da će kandidati moći da se opredele za ono što žele da studiraju“, ističe Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu. Na univerzitetu kažu da će, čim dobiju sve podatke, objaviti spisak fakulteta koji su podigli školarine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here