Advokat Ninić – Počiniocu masovnog ubistva kod Mladenovca preti doživotni zatvor

0
44

Advokat Ivan Ninić izjavio je da se masovno ubistvo u selima u okolini Mladenovca ne može okvalifikovati kao teroristički akt, ali da počiniocu tog zločina preti kazna doživotnog zatvora.

„Ovo se ne može definisati kao akt terorizma, razumem potrebu državnih organa da ga tako kvalifikuju, što zbog medijskog izveštavanja, što zbog ozbiljnosti situacije, ali ako pogledamo subjetkbino i objektivno biće krivičnog dela terorizma, ovde nisu ispunjeni uslovi“, ukazao je Ninić. Pretpostavlja, kako je rekao, da je ta terminologija iskorišćena da bi se podigli kapaciteti službi bezbednosti, i da bi se eventualno u nekom trenutku, odstupilio od nekog korupusa ljudskih prava. Ninić je rekao da se u okolini Mladenovca desilo višestruko teško ubistvo sa nizom drugih krivičnih dela. Za teško ubistvo, kako je objasnio, propisana je zatvorska kazna do 40 godina zatvora, ali „imajući u vidu razmere ovo katastrofe“, osumnjičenom preti i kazna doživotnog zatvora.

Ninić je ocenio da je moguće da je masovno ubistvo u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru inspirisalo počinioca zločina u okolini Mladenovca, ali da je reč o dve odvojene situacije u krivično-pravnom smislu. „Na maloletno lice s Vračara se primenjuje poseban režim, on ne može biti u istoj ravni sa ovim mladićem iz Mladenovca – u njegovoj situaciji, u punom smislu te reči će se primeniti krivično zakondovastvo Srbije. U odnosu na njega će se voditi postupak kao i za bilo kog drugog izvršioca, pa i mogućnost izricanja doživotne kazna“, objasnio je Ninić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here