Od danas do nedelje 7. maja u Srbiji su dani žalosti zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi koja se dogodila pre dva dana. Po Zakonu to znači da će zastave biti na pola koplja, zabranjeno je emitovanje muzike, kao i programa zabavnog karaktera na javnim mestima, a kazne za nepoštovanje propisa u ova tri dana su od 2.000 do 200.000 dinara.

Nakon što se 3. maja u Srbiji dogodila nezapamćena tragedija, kada je 13-godišnjak u školi pucao i ubio portira i 8 učenika, Vlada Srbije je proglasila dane žalosti koji važe u petak 5. maja, subotu 6. maja i nedelju 7. maja. Po Zakonu se dani žalosti mogu proglasiti zbog naročito teške nesreće, poput ove, a mogu da traju najviše 3 dana, kao što je i sada odlučeno.

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme dana žalosti zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću. Svaki poslodavac dužan je da na dan žalosti omogući zaposlenima da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu nastradalim ljudima u nesreći zbog koje je dan žalosti proglašen – piše u Zakonu. Propisano je da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, elektronski mediji emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti, kao i da usklade po tome programsku šemu. Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima – takođe piše u Zakonu. Takođe je obavezno da muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture prilagode svoje programe.

Što se tiče sportskih aktivnosti, u halama, na stadionima i igralištima zastave takođe moraju biti na pola koplja, pre početka sportske manifestacije sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti. Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih lica), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti – navodi se u Zakonu.

Ukoliko se organi i organizacije ne pridržavaju ovih pravila i nadležni to utvrde naložiće da postupaju u skladu sa pravilima, a propisane su i novčane kazne za prekršaje, koje se kreću od 2.000 do 10.000 dinara za fizička lica koja ne poštuju dane žalosti, od 5.000 do 50.000 dinara su kazne za odgovorna lica i preduzetnike, a do 200.000 dinara za pravna lica, organizacije i ustanove.