Danas je Ivanjdan – rođenje svetog Jovana Preteče

0
35

U hramovima Srpske pravoslavne crkve danas se obeležava Ivanjdan, praznik rođenja svetog Jovana Krstitelja, jedan od tri velika praznika posvećena svetitelju za čije se ime vezuje krštenje Isusa Hrista na reci Jordanu i početak hrišćanske propovedi.

Pored Ivanjdana, SPC 20. januara (7. januara po Julijanskom kalendaru) slavi Sabor svetog Jovana Krstitelja a 11. septembra, odnosno 29. septembra, dan njegove smrti – Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Rođenje svetog Jovana je jedno od tri velika „roždestva“ koje slavi SPC, pored Božića praznika Rođenja Isusa Hrista i Male gospojine, praznika Rođenja Presvete Bogorodice.

Sveti Jovan je rođen šest meseci pre Isusa Hrista pa se u pravoslavnoj crkvi na Ivanjdan, pored susreta Bogorodice i Jelisavete, majke Jovana Krstitelja, pominje i potonje rođenje Isusovo. Prema Jevanđelju po Luki, Bogorodica je posle Blagovesti posetila svoju blisku rođaku Jelisavetu i saopštila joj da će roditi sina. U Četvorojevanđelju je zapisano takođe da je rođenjem Jovanovim ispunjeno proročanstvo anđela o daru Božjem Zahariju i Jelisaveti koji su u dubokoj starosti dobili potomstvo. Sveti Jovan, savremenik i rođak Isusa Hrista i treći po dostojanstvu u hrišćanskoj crkvenoj jerarhiji, veoma je poštovan kao primer čvrste volje, odvažnosti i pravičnosti.

U narodu postoji običaj bratimljenja „po Bogu i svetom Jovanu“. Ivanjdan je česta slava pravoslavnih hrišćanskih porodica u Srbiji a za praznik su vezani i mnogobrojni narodni običaji. Na Ivanjdan se bere lekovito bilje, a od ivanjskog cveća pletu se ivanjski venci koji se stavljaju na ulaz u pravoslavne domove i simbol su beskonačnosti vere.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here