Beograd konstantno upozoravao na nasilje nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji

0
19

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i šeficom Misije UNMIK Karolin Zijade o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je posebno naglasila da su tragične događaje od 24. septembra na severu Kosova i Metohije predstavnici privremenih institucija samouprave i pojedini mediji u Prištini tendenciozno iskoristili i zloupotrebili u svrhu plasiranja dezinformacija i poluistina.  Premijerka je ukazala na to da je Beograd konstantno i uporno upozoravao na brutalnost, nasilje i diskriminaciju, kojima je već dugo izloženo srpsko i ostalo nealbansko stanovništvo na prostoru Kosova i Metohije, a što je upravo dovelo do eskalacije i tragičnih događaja.

Predsednica Vlade je posebno naglasila i da Zajednica srpskih opština (ZSO) još nije formirana, iako se Priština na to obavezala Briselskim sporazumom pre sada više od deset godina.

Zijade je istakla da je najvažnije da je Srbija posvećena miru, stabilnosti i dijalogu, koji ostaje najvažnije sredstvo u postizanju održivog rešenja na prostoru Kosova i Metohije.

Šefica Misije UNMIK naglasila je da Misija ostaje dosledna u sprovođenju svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here