Velike mogućnosti za proširenje saradnje sa Turskom u oblasti energetike

0
26

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorom Turske u Beogradu Hamijem Aksojem o produbljivanju saradnje u oblasti energetike i sigurnosti snabdevanja gasom.

Đedović Handanović je ukazala na to da Turska ima važnu ulogu u snabdevanju Srbije i Centralne Evrope prirodnim gasom, kao i da ta zemlja ulaže velika sredstva za unapređenje proizvodnih i transportnih kapaciteta. Završetkom Balkanskog toka dobili smo veću sigurnost snabdevanja gasom i postali tranzitna zemlja za snabdevanje Mađarske i Centralne Evrope. Uskoro završavamo izgradnju novog gasnog interkonektora sa Bugarskom, kojim ćemo moći da obezbedimo gas iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona i LNG terminala u Aleksandropolisu, ukazala je ona. Prema njenim rečima, Turska ima važnu tranzitnu ulogu za snabdevanje gasom evropskog tržišta i postoji potencijal za saradnju sa turskim kompanijama u pogledu snabdevanja prirodnim gasom preko Bugarske. Takođe, ministarka je istakla da je Turska važan spoljnotrgovinski partner Srbije i da postoje velike mogućnosti za proširenje saradnje u oblasti energetike, koja je danas jedna od najvažnijih svetskih tema. Ona je podsetila na to da je Vlada nedavno usvojila plan prioritetnih investicija do 2030. godine, kojim smo definisali potrebe za nova ulaganja u proizvodne kapacitete, prenosnu i distributivnu mrežu ukupne vrednosti 15 milijardi evra. Radi unapređenja energetske sigurnosti gradićemo nove hidroelektrane, solarne i vetroelektrane, u čemu postoji velika zainteresovanost turskih kompanija za aktivno učešće u ovim projektima, navela je Đedović Handanović.

Ambasador je konstatovao da dve zemlje imaju odlične bilateralne odnose, kao i da je Srbija za Tursku najvažnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana, te da sa velikom pažnjom prate naš ekonomski razvoj. On je dodao da je završetak gasne interkonekcije Srbija–Bugarska odlična prilika za saradnju energetskih kompanija iz Srbije i Turske, čime će se stvoriti infrastrukturni preduslovi za potencijalno snabdevanje prirodnim gasom iz Turske preko novoizgrađenog gasovoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here