Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) pozvala je danas sve učesnike u saobraćaju da u letnjim mesecima, u sezoni godišnjih odmora, budu dodatno oprezni, jer se očekuje povećan obim saobraćaja na putevima, kao i povećano učešće osetljivih kategorija u saobraćaju. Takođe, očekuje se veći intenzitet lokalnih kretanja, povećan broj motocikala, bicikala i mopeda, kao i veći broj pešaka.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da posebnu pažnju obrate na najmlađe učesnike u saobraćaju. „Školska godina se danas završava i očekivano je da će mališani svoj raspust provoditi u sportskim aktivnostima i druženju na otvorenom, kao i u školskim dvorištima. Zato se u zonama škola i u blizini pešačkih prelaza, vozačima preporučuje dodatni oprez“, poručila je agencija. Agencija za bezbednost saobraćaja je podsetila na to da je ograničenje brzine u naselju, u zoni škole 30 km/čas. Svako prekoračenje te brzine drastično smanjuje mogućnost da se izbegne nezgoda zbog produžetka zaustavnog puta i značajno utiče na posledice saobraćajne nezgode.

Agencija za bezbednost saobraćaja, takođe, poziva roditelje da posebno vode računa o bezbednosti svoje dece u saobraćaju i da kao vozači i putnici upotrebljavaju sigurnosne pojaseve i adekvatna auto – sedišta za decu. „Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i da svojim ponašanjem ne ugrožavaju sebe ni druge, već da doprinesu povećanju bezbednosti saobraćaja na ulicama i putevima u našoj zemlji. Svim đacima želimo srećan početak letnjeg raspusta, a vozačima punu pažnju za volanom i dodatni oprez prilikom vožnje“, navela je agencija.