Čućete šta naši sugrađani misle – da li današnja deca provode previše vremena za računarima i mobilnim telefonima?

0
136

Danas su bezbrižnu dečiju igru na ulici i u parku, zamenile video igrice i crtani filmovi. U anketi koja sledi čućete šta naši sugrađani misle da li današnja deca provode previše vremena za računarima i mobilnim telefonima.

Moderna težnja koja ohrabruje roditelje da decu podučavaju radu na kompjuteru od malih nogu, mogla bi im se obiti o glavu budući da naučnici upozoravaju da previše vremena pred računarom oštećuje dečji mozak.

Činjenica je da su današnje generacije dece zbog velike navale tablet i pametnih telefona izloženiji medijima nego generacije pre njih. Ponekad smo sigurni da se današnje bebe rađaju sa određenim predzanjem o informatici, a sa navršenih pet godina obično znaju baratati računarom bolje od roditelja. Ma koliko sva ova tehnološka otkrića bila korisna, prevelika izloženost ekranima u ranom detinjstvu na decu može ostaviti dugotrajne posledice.Naše sugrađane smo pitali da li deca previše vremena provode za računarima i mobilnim telefonima.

Zabrana korištenja svih ekrana je krajnje nereralna u današnje vreme, ali je neophodno da ograničite vreme koje deca provode za njima. Stručnjaci kažu da bi deca starija od dve godine pred ekranima trebalo da provode najviše dva sata u toku dana, dok deca mlađa od dve godine uopšte ne bi trebalo da gledaju TV, tablete i ostale spravice.Posledice nekontrolisanog korišćenja mobilnih telefona, laptopova, tableta, kao i sedenje pred televizorom, jesu ozbiljne a ponekad i zastrašujuće, pokazuje veliki broj istraživanja kojima je u centru razvoj deteta okruženog tehnologijom. Treba postaviti granicu oko upotrebe računara i staviti ga samo u svrhu edukacije. Previše vremena provedeno pred ekranima donosi rizik od gojaznosti, problema sa spavanjem, problema u školi kao i agresivno i nasilno ponašanaje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here