Oktobar je mjesec posvećen obilježavanju borbe protiv raka dojke

0
89

Oktobar je mjesec posvećen obilježavanju borbe protiv raka dojke.  U BiH godišnje od karcinoma dojke oboli oko 1600 žena, a 800 ih izgubi borbu za život. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Svaka žena nakon 20. godine života treba da krene sa redovnim samopregledima dojke. U slučaju da se primjete promjene na dojci, potrebno se što ranije jeviti ljekaru i uraditi analize.

U Srbiji i Srpskoj, koje su devedesetih godina bile meta NATO bombi sa osiromašenim uranijumom, karcinomi su postali agresivniji i teže ih je liječiti, a otkriveni su i novi oblici ćelijske mutacije. Takođe, iz godine u godinu raste broj oboljelih od malignih bolesti, a ljekari upozoravaju da je osiromašeni uranijum sigurno faktor rizika jer oštećuje ćeliju, koja kasnije može da pređe u malignu, što je prvi korak u stvaranju karcinoma.

Iako su od bombardovanja prošle više od dvije denecije, a površinska radijacija gotovo u potpunosti iščezla, opasnost za stanovništvo i dalje predstavlja osiromašeni uranijum koji je završio u vodama i duboko u zemljištu, a kojem treba par milijardi godina da se poluraspadne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here