Kiseljenje kupusa u Semberiji

0
423

Stajići u Batkoviću kupus uzgajaju na oko 9 hektara obradive oranice. Uvidjeli su baveći se ovim poslom da je isplativije pored proizvodnje prihvatiti se i prerade, pa već tri sezone uz više rada i značajnija ulaganja proizvode kiseli kupus koji je osim domaćeg tržišta stigao i na evropsku trpezu.

Uzgoj kupusa u Semberiji tradicionalni je posao. Proizvodnja je zahtjevna i skupa, ali na imanju Stajića u Batkoviću, drže se jednog cilja, da na njivama dostignu kvalitet, jer samo kvalitetna sirovina garantuje dobru prođu na tržištu, koja samim tim donosi i pozitivnu računicu. Odlučili su prije nekoliko godina da unaprijede proizvodnju, pa već tri sezone na svom gazdinstvu kisele kupus za domaće i inostrano tržište, pa je kiseli kupus iz srca Semberije stigao i na evropsku trpezu.

Tehnologija kiseljenja kupusa na gazdinstvu Stajića kažu ne otkriva ništa novo kada je riječ o ovom procesu, ipak u bazenima se fermentacija odvija ujednačeno uz manje gubitaka jer problema sa truljenjem glavice nema. Prioritet je sa njiva iznijeti sirovinu vrhunskog kvaliteta, a to je ono po čemu su pokazalo se Stajići među najboljim.

Svu neophodnu opremu Stajići su nabavili vlastitim sredstvima. Planiraju ove godine da grade savremenije sisteme za navodnjavanje pa i očekuju da će u realizaciji ovog posla imati podršku resornog ministarstva. Razmišljaju i o povećanju proizvodnih kapaciteta i to za oko 50 odsto, pa bi sljedeća godina kako procjenjuju trebalo da bude ona u kojoj će do izražaja u potpunosti doći efekti zahtjevnog posla.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here