Velibor Vukašinović – Deo zagađenja dolazi iz vazduha iz aviona sa opasnim materijama

0
311

Govoreći o potencijalnom zagađenju koje je posledica preleta aviona sa opasnim hemijskim materijama iznad Srbije, Velibor Vukašinović, bivši direktor JAT-a, rekao je da Srbija nije jedina zemlja koja trpi tu vrstu zagađenja i da je slična situacija u svim zemljama članicama Partnerstva za mir.

 

Beograd je ove godine nekoliko puta bio najzagađeniji grad na svetu. Zagađenje, posebno u jutarnjim časovima vidljivo je i golim okom i predstavlja veliku opasnost za pacijente sa hroničnim opstruktivnim oboljenjima pluća. Šta su mogući uzroci ovakvog stepena zagađenja upitali smo bivšeg direktora JAT-a Velibora Vukašinovića.

  1. novembra ove godine, na obeležavanje „Dana čistog vazduha“, po podacima sa aplikacije AirVisual Beograd je označen kao grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu. Građani Beograda, ali i drugih većih gradova u Srbiji, zagađenje vazduha neretko mogu i videti, ali i osetiti njegove posledice. Nasuprot tome, iz vrha vlasti poručuju da Beograd nije grad sa najzagađenijim vazduhom, kao i da su preduzete određene mere kojima bi se smanjio procenat zagađenosti. Velibor Vukašinović, bivši direktor JAT-a, naglasio je da osim što problem predstavljaju zagađivači u okolini Beograda, zagađenje dolazi i od strane aviona koji ispuštaju hemijske supstance u vazduh iznad Srbije koje mogu biti opasne po ljudsko zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here