Nikola Kolja Krstić o zagađenju u Smederevu

0
96

Nikola Kolja Krstić, aktivista pokreta „Tvrđava“, naglasio je da Smederevo ima veliki problem sa industrijskim zagađenjem jer se godinama nije vodilo računa o tome i da se čestice crvene i crne prašine u vazduhu mogu videti i golim okom.

Smederevo je crna tačka na ekološkoj mapi Srbije, a za to je po mišljenju predstavnika pokreta „Tvrđava“ odgovorna Železara Smederevo. Pretovar rude obavlja se u neadekvatnim uslovima i ovaj proces reakcijom nadležnog inspektorata bio je zabranjen noću, ali se ta zabrana ne poštuje. Crna prašina konstantno obasipa grad i okolinu i slike koju zabrinuti građani šalju medijima su upozoravajuće. Da li će nadležni biti pozvani na odgovornost zbog ovakve situacije u Smederevu upitali smo Nikolu Krstića.

Na protest građana Smedereva protiv prekomernog zagađenja vazduha, koji je održan u avgustu prošle godine, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović odgovorio je izjavom da visok stepen zagadjenja vazduha u Smederevu predstavlja fenomen koji se javlja u svim državama koje su imale nagli rast ekonomije, kao i da će već u sledećoj fazi rada Železare biti neophodna ulaganja u modernizaciju postrojenja uz najviše ekološke standarde. Ipak, sve veći broj građana Smedereva ima zdravstvene probleme usled prekomernog zagađenog vazduha, a Nikola Kolja Krstić, aktivista pokreta „Tvrđava“, rekao je za N1 da je problem zagađenog vazduha toliko vidljiv da građani Smedereva veš suše u plastenicima, kao i da se u dečijim sobama na laminatu sakuplja čelična prašina. On je potvrdio da Železara nije jedini izvor zagađenja u Smederevu, ali jeste najveći i najopasniji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here