Bijeljina – Socijalne veštine kod dece

0
105

Da je posao vaspitanja dece danas izazovniji nego ikada slažu se svi stručnjaci. Deca su sve više prepuštena odgoju i socijalizaciji putem medija. Postavlja se pitanje kako moderno društvo danas utiče na socijalne veštine kod deteta koje su prema naučnim istraživanjima važnije od akademskih veština koje stiču i koje nam određuju celi tok života kasnije.

Da li ste se nekad zapitali koliko je vaše dete dobro u socijalnim veštinama? Socijalizacija označava vrlo važan proces tokom kojeg deca stiču stavove i sistem vrednosti ili društvene norme. Od odnosa roditelja prema deci, naročito u ranom detinjstvu, zavisiće osobine ličnosti deteta. Socijalizacija dece počinje pre svega u porodici, kroz igru i razgovore, a potom se nastavlja u predškolskim i školskim ustanovama i u interakciji sa vršnjacima.

Sport takođe doprinosi svim fazama socijalizacije. Ako se prisetite svoga detinjstva najčešće ćete pričati o tome kako ste se igrali napolju, na igralištu kod škole, oko kuće, u komšiluku ili u parku. Nakon toga najčešće pomislite kako su danas ova mesta sve više prazna, kako nema dece koja se tu igraju. Uglavnom zato jer se igraju kući na računaru ili komuniciraju sa svojim vršnjacima putem društvenih mreža svako iz svoje sobe. Takav način života ostavlja i posledice.

Jedan od glavnih problema današnjice jeste trenutni društveni trend koji nameće roditeljima obavezu prekovremenog rada da bi mogli prehraniti porodicu. Posledica toga je narušena povezanost roditelja i deteta. Roditelji više ne mogu prepoznati jedinstvene potrebe vlastitog deteta, jer im se životi vrte oko posla, radnog vremena i razmišljanja o egzistenciji. I na kraju ne možemo da se ne zapitamo da li su red i disciplina postale zaboravljene vrednosti u vaspitanju dece i da li je u modernom tehnološkom društvu uništen duh detinjstva?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here