Kokanović – Zakonom regulisati zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji

0
40

Iako je Vlada Srbije ukidanjem uredbe o prostornom planu za projekat “Jadar” praktično stavila tačku na najavljenu izgradnju rudnika litijuma u lozničkom kraju, ekološki aktivisti iz doline Jadra traže da se donese zakon kojim bi se regulisala trajna zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na celoj teritoriji Srbije.

Ekološki aktivisti iz doline Jadra su predložili donošenje Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije ruda koje u svom sastavu imaju litijum i bor. Na ovaj predlog im je rečeno “da postoji dobra volja, ali da nema dovoljno vremena da se sprovede procedura donošenja tog zakona.” Koliko je značajno zabraniti iskopavanje ruda koje u svom sastavu imaju litijum i bor i da li je odlaganje donošenja tog zakona odlaganje problema do posle izbora pitali smo Zlatka Kokanovića iz udruženja „Ne damo Jadar“.

Udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji zatražile su trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na celoj teritoriji Srbije i brisanje istraživanja i eksploatacije litijuma i bora iz Prostornog plana Srbije.

Zahtevaju i da se područje oko Jadra, gde je Rio Tinto već radio istraživanja, vrati u pređašnje stanje te da im se hitno dostavi izveštaj o stanju voda i zemljišta, kao i
procena uticaja svih rudarskih istraživanja u dolini Jadra sa Planom rekultivacije. Jedan od zahteva je i da se zemljište prenameni iz građevinskog u poljoprivredno, kao što je i bilo.

Dva udruženja zahtevaju i da se istragom utvrdi krivična i materijalna odgovornost lica koja su zloupotrebila službeni položaj donošenjem Prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“, protivno zakonima Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here