Žetva pšenice ove godine obavljena je na oko 625.000 hektara. Prosečan prinos je oko pet tona po hektaru, a cena hlebnog zrna ove godine na novosadskoj Produktnoj berzi je 22,55 dinara sa PDV-om.

Poljoprivrednici i analitičari saglasni su da trenutna cena pšenice ne ispunjava čak ni blizu proizvodnu cenu koja je iznosila 30 dinara po kilogramu. Poljoprivrednici u Staparu sve manje seju pšenicu jer ta ratarska kultura nije rentabilna. Kako kažu svake godine su potrebna sve veća ulaganja, a otkupna cena na berzi je izuzetno niska i ne prati troškove proizvodnje.

Аgroanalitičar Žarko Galetin kaže da su očekivanja ratara izneverena kаda govorimo o proizvodnji pšenice. Očekivali su bolju cenu, međutim, kao i prošle godine ona je izuzetno niska tačnije, ne mogu da pokriju ni troškove proizvodnje. Kako je rekao, već tradicionalno cena pšenice je niža u vreme žetve i nakon nje što govori da bi je trebalo skladištiti i čekati bolju cenu za žito.

Prema rečima stručnjaka za bolju prognozu u vezi sa cenom pšenice moramo da sačekamo završetak žetve u Rusiji, Ukrajini i Francuskoj gde se prema nekim podacima očekuje manji rod. Prema podacima Žita Srbije ovogodišnju žetvu u Srbiji dočekali smo i sa početnim zalihama pšenice od 1.488.000 tona.