Sve više građana posećuje virtuelne ordinacije i uz savete “onlajn lekara” postavljaju dijagnoze i uzimaju terapiju, a lekari upozoravaju da to može ostaviti veoma ozbiljne posledice po zdravlje. U narednoj anketi čućete da li i u kolikoj meri Zrenjaninci koriste medicinske savete sa interneta

0
107

Ako ste ikada pokušali da objašnjenje uzroka svojih simptoma otkrijete na netu, verovatno ste na kraju bili više zabrinuti nego pre toga. Neki od saveta zapravo mogu biti veoma opasni, kada „savetodavac“ nije kvalifikovan. Sve preporuke treba uzimati s rezervom ako dolaze od potpuno nepoznate osobe iza koje ne stoji nijedna institucija. Umesto da odu kod lekara, sve je više građana koji u “virtuelnim ordinacijama” traže dijagnozu bolesti za simptome koje imaju – glavobolja, osip po koži, temperatura, bolovi u stomaku, oticanje nogu… Tako posle “onlajn pregleda” rade raznorazne analize u privatnim laboratorijama, snimanja, kupuju preparate za mršavljenje, za lečenje kandide, prevenciju karcinoma… Lekari opšte medicine, kojima se obraćaju kad nastanu komplikacije, upozoravaju da lečenje uz savete sa interneta može biti veoma opasno i ugroziti zdravlje. U narednoj anketi čućete da li i u kolikoj meri Zrenjaninci koriste medicinske savete sa interneta.

Jedna od anketa koja je rađena o lečenju preko interneta pokazuje da svaki sedmi Evropljanin traži dijagnozu za svoje zdravstvene probleme “na mreži”, a ta brojka se poslednjih deset godina udvostručila zbog povećanja broja onlajn korisnika. Kada korisnici posećuju određene sajtove kako bi se informisali o svom zdravstvenom stanju, podižu im i rejting. Zbog dobre posećenosti te lokacije sa informacijama o bolestima, pojavljuju se na vrhu liste pretraživanja i imaju sve više posetilaca. Pojedine farmaceutske komapnije plaćaju ljude da se registruju na forumima i hvale određeni lek kako bi poboljšali prodaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here