U Žitištu održano takmičenje u spremanu ajvara pod nazivom “Izađi mi na teglu”.

0
192

U okviru 5.og jubilarnog i najvećeg gastronomskog festivala“ Izađi mi na teglu“ na mapi se našlo i Žitiste, mesto nadomak Zrenjanina,koje je i ove godine bilo domaćin ove manifestacije

Nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara ove godine započelo je 17.avgusta i tokom  trajanja do 13.oktobra obići će više od trideset gradova širom Srbije.U ovoj sezoni karavan će okupiti preko 500 ekipa i  5000 takmičara, koji će od avgusta do oktobra ukrstiti svoje varjače i ispeći preko 15.000 kg paprika i napraviti par hiljada tegli najboljeg domaćeg ajvara. Među gradovima i mestima gastronomskog karavana našlo se i Žitište , koje je drugi put domaćin ovoj manifestaciji. Takmičarima  iz Žitišta i 15-tak okolnih sela, pružena je prilika da na štandovima sa  svim potrebnim materijalom, od paprika do začina i tegli , naprave sebi besplatnu zimnicu na domaćim smederevcima, i pritom osvoje i vredne nagrade. Nešto više o ovom zabavno-turističkom karavanu rekla je direktor Turističke organizacije Žitište Mirjana Novaković.

 

Da je spremanje zimnice mnogo lakše i zanimljivije uz pesmu i druženje potvrdila nam je i  takmičarka Tatjana Talpai,  žitištanska snajka, inače rodom Leskovčanka, koja je obećala da će ukoliko pobedi, glavnu nagradu, šporet Smederevac, pokloniti u humanitarne svrhe .

Uz pesmu , veselje, druženje i bogat program koji je trajao do večernjih časova,ova po  mnogo čemu jedinstvena  manifestacija,i ove godine je  predstavila  Žitište kao malo, ali lepo mesto u Banatu,u kome se između ostalog pravio i najbolji ajvar.Karavan će svoj pohod nastaviti  dalje po Srbiji a 13.oktobra u Beogradu će se održati veliko finale.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here