Anketa: Da li srednje obrazovanje treba da bude obavezno

0
152

Sve zemlje potpisnice Agende Ujedinjenih Nacija o održivom razvoju, među kojima je i Srbija, moraće da uvedu obavezno srednje obrazovanje do 2030. Obavezno srednjoškolsko obrazovanje, polovina učenika u gimnazijama, a polovina u srednjim stručnim školama i od 35 do 40 odsto visokoobrazovanih – osnovni su ciljevi strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, koja je usvojena u republičkom parlamentu.

Radimo na projektu da srednjoškolsko obrazovanje bude obavezno, što zahteva i mrežu domova i drugačiju organizaciju  prevoza – izjavio je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević. On je ovom izjavom iznova otvorio temu o kojoj stručna javnost već godinama spekuliše, a koju je i sam komentarisao jesenas kada je u Skupštini bio na glasanju amandman opozicije da se uvede obavezno srednjoškolsko obrazovanje. Ministar prosvete tada je odgovorio da je predlog razuman, ali da ono što nije predviđeno Ustavom ne može da bude u zakonu i najavio da će, kada bude promenjen Ustav, i pitanje obaveznosti srednjeg obrazovanja biti delegirano.

Na kraju, napomenimo da je za obavezno srednjoškolsko obrazovanje potrebno da se naprave mreže učeničkih domova, da se organizuje prevoz i iskoriste zakoni koji su već doneti . To se ne može uraditi preko noći, kaže ministar i dodaje da se već radi na tome na osnovu strategije do 2030. godine.

Sadašnjim Ustavom nije predviđeno da srednje obrazovanje bude obavezno, pa bi ostvarenje tog cilja zahtevalo ustavne promene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here