Novinarka Svetlana Lajović iz Podgorice o stanju u Crnoj Gori kada je u pitanju koronavirus

0
1515

Crna Gora dugo je odolevala koronavirusu, a danas ne beleži ni novozaražene ni nove slučajeve sa smrtnim ishodom od ovog virusa. O stanju u ovoj zemlji, zdravstvenom sistemu, propisanim merama, kaznama i odnosu države prema medijima razgovarali smo sa novinarkom iz Podgorice Svetlanom Lajović.

Crna Gora je poslednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovana zaraza virusom kovid 19. Ova zemlja, iako blizu Italiji dugo je odolevala. Prvi slučaj zaraze zabeležen je 17. marta, a virus je u Crnu Goru donela državljanka ove zemlje koja je doputovala iz Španije, koja je tada bila žarište zaraze. O broju zaraženih, umrlih i izlečenih, putem video veze, govorili smo sa novinarkom Svetlanom Lajović, koja se nalazi u Podgorici.

S obzirom da su i velike i razvijene zemlje sa dobrim zdravstvenim sistemima bile u kolapsu kada se raširila zaraza virusa kovid 19, postavilo se pitanje kako će se zdravstvo u Crnoj Gori snaći u borbi protiv ovog virusa pa je Vlada Crne Gore još pre zabeleženog prvog zaraženog u ovoj zemlji uvela određene mere kako ne bi preopteretila svoj sistem velikim brojem obolelih. U ovim specifičnim uslovima, zdravstveni radnici u Crnoj Gori imali su i par zahvata koji su za svaku hvalu pogotovo u ovako zahtevnoj situaciji.

U Crnoj Gori su vrtići i škole zatvoreni od samog početka pandemije, druge mere su dosta rigoroznije nego u Srbijii, dok je  policijski čas nešto blaži i traje od subote u 13h do nedelje u 5 ujutru i od nedelje od 11h do ponedeljka u 5 ujutru. Bilo je i slučajeva kada su u karantin stavljana čitava naselja.

Kada su u pitanju kazne za nepoštovanje mera često se kaže da u Crnoj Gori ima više uhapšenih nego obolelih, a najstrože kazne predviđene su za nepoštovanje propisane samoizolacije.

Pošto je novinar sa Svetlanom smo razgovarali i o odnosu vlasti prema medijima tokom pandemije.

Ono što Crnu Goru izdvaja od drugih zemalja jeste i to što je jedno vreme na sajtu Vlade postojala evidencija ljudi koji su u samoizolaciji. Međutim, nevladine organizacije su to ocenile kao kršenje ljudskih prava pa je na njihovo insistiranje ta evidencija brzo i uklonjena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here