BIRN – Rio Tinto od juna 2022. u okolini Loznice kupio zemljišta u vrednosti od 1.2 miliona evra

0
93

Istraživanje BIRN-a pokazuje da je Rio Tinto od juna 2022. u okolini Loznice kupio zemljište u vrednosti od bar 1.2 milion evra. BIRN je došao i do dokumenta sa sastanka ove kompanije sa EU Delegacijom, u kom se, između ostalog, navodi i to da Rio Tinto blagonaklono gleda na lokalni, a strahuje od potencijalnog nacionalnog referenduma o projektu.

Posle serije protesta ekoloških aktivista širom Srbije i blokada mostova i saobraćajnica, Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić 20. januara prošle godine stopirala je projekat Jadar i poništila sva dokumenta sa kompanijom Rio Tinto. ”Stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji”, rekla je tada premijerka. Međutim, deo javnosti nije bio ubeđen da je projekat potpuno obustavljen, već su isticali da je samo „zamrznut“ do povoljnijih društveno-političkih okolnosti.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da rudarska korporacija definitivno nije “stavila tačku“ na projekat. Samo od juna 2022. godine do danas, kompanija je kupila bar 5.78 hektara zemlje u okolini Loznice. Ukrštanjem podataka sa Republičkog geodetskog zavoda, BIRN je utvrdio da je Rio Tinto potpisao bar sedam kupoprodajnih ugovora sa vlasnicima zemlje u selima Gornje Nedeljice i Slatina – prvi u junu 2022, a poslednji u januaru 2023. godine – plativši ukupno više od 1.2 miliona evra. Najmanji ugovor vredan je 15 hiljada, koliko je Rio Sava, srpska podružnica rudarskog giganta, platila za imovinu na 457 m² u Slatini, a najveći 430 hiljada evra – koliko je kompanija platila za skoro 5.000 m² u istoj opštini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here