U Predlogu zakona o proceni uticaja na životnu sredinu postoje brojna poboljšanja, jer je resorno ministarstvo pokazalo spremnost da se komentari usvoje, ali postoji još unapređenja koja se moraju uneti u zakon da bi on bio efikasan u praksi, rečeno je danas na konferenciji za novinare Instituta RERI povodom tog predloga zakona.

Programski direktor RERI Mirko Popović ukazao je da je u Predlogu zakona o proceni uticaja na životnu sredinu navedeno da je odobrenje za izvođenje nekog projekta akt nadležnog organa, a da u zagradi stoji da je reč o građevinskoj dozvoli i prijavi radova.

Dodao je da je članom 6 Predloga predviđeno da nadležno ministartstvo daje mišljenje da li je potrebno pokrenuti procederu procene uticaja u fazi izdavanja lokacijskih uslova.

Popović je ukazao da član 9 Predloga navodi da je neophodno da uslovi i mere zaštite životne sredine budu uključeni u tehničku dokumentaciju, ali da se ne navodi o kojim uslovima i merama je reč.

Popović je rekao da je problematično i obaveštavanje javnosti o odluci nadležnog organa. On je naveo da je rok za podnošenje tužbe na saglasnost za studiju o proceni uticaja 30 dana od dana objavljivanja odluke u štampanim medijima, ali da nije navedeno u kom dnevnom listu će biti objavljena odluka, pa oni koji bi da se žale na nju ne mogu da ostvare svoje pravo na efektivni pravni lek.