U prostorijama Crvenog krsta u Zrenjaninu organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi

0
137

Povodom 11.maja- Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi u prostorijama Crvenog krsta u Zrenjaninu organizovana je akcija  dobrovoljnog davanja krvi.

Donošenjem novog Zakona o transfuzijskoj medicini promenjeni su uslovi i redefinisan način rada transfuzijskih institucija.  Najvažnija novina ovog zakona o transfuzijskoj medicini je  da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi i transfuzioloških službi , u  Srbiji u narednom periodu postojati samo četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Danas, povodom obeležavanja Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi u prostorijama zrenjaninskog Crvenog krsta u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Novog Sada organizovana je akcija davanja krvi u kojoj su učešće uzeli sportisti, članovi sportskih udruženja, sugrađani kao I učenici Gimnazije I drugih srednjih škola. Pozivu na današnju akciju odazvao se i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura.

Sekretarka gradske organizacije Crvenog Krsta Aleksandra Tanasijević, iskoristila je priliku da svim dobrovoljnim davaocima krvi čestita Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca.

Davalac krvi može da bude svaka zdrava i punoletna osoba. Muškarci mogu da daju krv na tri, a žene na svaka četiri meseca. Davanje krvi je korisno i za primaoce i za davaoce jer kako ističu lekari, davanje stimuliše koštanu srž da proizvodi nove mlade krvne ćelije i poboljšava cirkulaciju. Takođe utiče da kardio-vaskularni sistem bolje funkcioniše i smanjuje rizik od infarkta.

Tokom trajanja današnje akcije u Crvenom krstu, krv je dalo više od 60 sugrađana.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here