Ekonomista Milan Matić rekao je da će u slučaju da se problem stambenih kredita u švajcarcima ne reši kod nas sud u Strazburu će biti poslednja instanca za zaštitu prava ali da se i nada da do toga ipak neće doći.

Ako se problem stambenih kredita ne reši u Srbiji, najavljeno je da će  sporove rešiti Sud za ljudska prava u Strazburu i u tom slučaju će posledice snositi država i  građani kao poreski obveznici. Taj luksuz Srbija sebi ne sme da dozvoli , istaknuto je svojevremeno na jednom skupu organizacija koje štite interese dužnika u švajcarcima.  Hoće li Strazbur prema dosadašnjim iskustvima biti poslednja instanca za zaštitu prava, pitali smo člana Upravnog odbora CHF Srbija Milana Matića.

Evropski sud za ljudska prava je u septembru 2017.g. dao mišljenje da banke moraju pri davanju kredita u stranoj valuti da pruže dovoljno informacija zajmoprimcima.To uključuje i potencijalne rizike u pogledu vraćanja kredita kao što su uticaj kretanja kursa i rasta kamatnih stopa na valute u kojima je kredit dogovoren. Ta odluka je bila obavezujuća za sve sudove koji su dužni da primenjuju Direktivu Evropske zajednice o nepoštenim odredbama u potrošačkim ugovorima, među kojima je i Srbija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here