Dejan Žujović – U Srbiji se moralo ranije početi sa epidemiološkim radom na terenu

0
107

Komentarišući stanje u zdravstvu i veliki broj novozaraženih i preminulih od virusa Kovid19, pulmolog Dejan Žujović rekao je da je trebalo iskoristiti relativno zatišje nakon drugog pika i tada se ozbiljno potruditi da se radom na terenu izoluju zaraženi i provere svi kontakti, kako bi se smanjilo prenošenje virusa.

Broj novozaraženih i preminulih od Covid19 raste neočekivanom brzinom i mnogi smatraju da je ovaj trend jako teško zaustaviti. Pojedini stručnjaci tvrde da smo zakasnili sa uvođenjem drastičnijih epidemioloških mera i da je neočekivana visina trećeg pika epidemije posledica tog zakašnjenja. Da li se slaže sa ovom ocenom upitali smo pulmologa Dejana Žujevića.

Jedan od članova Kriznog štaba, Predrag Kon, u više navrata je rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji katastrofalna i da se zakasnilo sa merama. Na pitanje šta to tačno znači, Kon je odgovorio da to znači da se broj umrlih povećava, a da gotovo nema mesta za smeštaj novozaraženih pacijenata. On je istakao i da su članovi Kriznog štaba koji pripadaju medicinskoj struci još početkom novembra predlagali uvođenje oštrijih mera, ali da takvi predlozi nisu pihvaćeni zbog njihovog lošeg uticaja na ekonomiju. Saglasan sa tim da se zakasnilo sa merama je i pulmolog Dejan Žujović, ali je on istakao da rešenje nije nikakvo zaključavanje ljudi, već epidemiološki rad na terenu, koji je u Kini dao takve rezultate da je bitka sa ovim virusom gotovo završena. Doktor Žujović je naglasio da dok god se ne posvetimo ozbiljnom sprečavanju širenja virusa, dok god ne budemo testirali i pregledali sve kontakte i kontrolisali samoizolacije, neće biti boljitka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here