Aleksandar Kavčić o hapšenju zbog lažnih diploma

0
160

34 osobe uhapšene su zbog malverzacija u oblasti srednjoškolskog obrazovanja, tačnije zbog izdavanja lažnih diploma. Govoreći o tom slučaju profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije “Alek Kavčić” je rekao da je takvo nešto moguće i u inostranstvu, ali da je razlika u tome što bi se tamo sudski postupak okončao u roku od 6 meseci, a oni koji su najodgovorniji za to krivično delo završili bi u zatvoru. Znajući u kakvoj zemlji živimo, pretpostavljam da ima još slučajeva sličnih slučaju nedavnog hapšenja zbog izdavanja lažnih diploma, rekao je Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije “Alek Kavčić”.

Čak 34 osobe uhapšene su u akciji policije, a u sklopu istrage koju je vodilo Odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu. Neki od uhapšenih su i direktori srednjih škola u Beogradu koji su ljudima sa jugoistoka Srbije izdavali lažne diplome o stečenom srednjoškolskom obrazovanju i tako zloupotrebili položaj. Upitali smo Aleksandra Kavčića, profesora Karnegi Melon univerziteta, da li su takve malverzacije moguće i u inostranstvu i šta one svedoče o obrazovanju u Srbiji, ako su akteri malverzacija i ljudi koji se nalaze na čelu pojedinih obrazovnih institucija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Ministarstvom prosvete identifikovali su i rasvetlili malverzacije u oblasti srednjoškolskog obrazovanja i tom prilikom uhapsili 34 osobe. Čovek inicijala Z.J. se sumnjiči da stoji na čelu ove prevare. On je navodno, za unapred dogovorenu novčanu nadoknadu omogućavao učenicima da bez pohađanja nastave i prisustva na ispitima dobiju diplome o stečenom srednjem obrazovanju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji na smerovima koji se nalaze u okviru srednjih škola u kojima je on odgovorno lice. Sumnja se da je, po njegovim uputstvima, sedam osoba antidatiralo dokumentaciju o upisu učenika, kao i zapisnike o polaganju ispita tako da se stekne privid da su učenici polagali ispite pre više godina i kako bi dokumentacija bila u skladu sa zakonskom dužinom trajanja školovanja. Zajedno sa njima privedena su i 23 učenika koji se sumnjiče da su davali novac za dobijanje diploma. Odgovarajući na pitanje da li je ovakva situacija moguća u inostranstvu profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije “Alek Kavčić” je rekao da je to moguće, ali je istovremeno ukazao na to da bi, na primer, u Americi sudski postupak bio završen za šest meseci, a da bi neki od uhapšenih sarađivali sa policijom, u cilju pribavljanja informacija, dok bi oni koji su za tako nešto najviše odgovorni završili u zatvoru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here