Vladan Vukosavljević – Srbija neće priznati nezavisnost Kosova

0
115

Komentarišući trenutnu situaciju na Kosovu, bivši ministar kulture Vladan Vukosavljević se zapitao šta je smisao pregovora u ovoj fazi i dodao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova pa se tako mogu samo voditi pitanja na tehničkom nivou kao što je pitanje tablica.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je povodom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da “mi od Kosova i Metohije u identitetskom, kulturnom, teritorijalnom i  bezbednosnom smislu ne bi trebalo nikada da odustanemo – dok god postojimo kao država”. „Ne delim mišljenje da je ovaj sastanak (Vučića i Kurtija) sastanak svih sastanaka. Pre će biti da je jedan u nizu. Imali smo ovakve situacije i ranije. Imao sam razgovore sa visokim međunarodnim predstavnicima u prethodnih nekoliko dana, i njihovo mišljenje je da ne može doći do neke eskalacije. Naravno, nikada ne treba reći ‘nikad’ i vrlo je važno biti na oprezu s tim u vezi“, rekao je Jeremić. Kako komentariše trenutnu situaciju na Kosovu i kakve rezultate očekuje od pregovora Beograda i Prištine pitali smo bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

Pregovori Beograda i Prištine, nastavljeni sastankom u Briselu na najvišem nivou  – predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa zvaničnicima EU i SAD, nisu doveli do bilo kakvog pomaka u rešavanju gorućih pitanja iako Evropska unija teži da pronađe kompromis, jer sa druge strane Vučić i Kurti nastavljaju sa zatezanjem odnosa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here