Štednja u školama – Neprihvatljive mere koje bi urušile kvalitet nastave ili bezbednost dece

0
119

Sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” predložilo je danas da ušteda električne i toplotne energije u školama bude planirana prema periodu pre pandemije, navodeći da smanjenje za 15 odsto u odnosu na 2021. nije moguće, jer je prošle školske godine nastava u Srbiji bila organizovana po principu semafora, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” povodom dopisa Ministarstva rudarstva i energetike o planu uštede energije za predstojeću zimu navodi da je u znatnom broju škola tokom prethodne školske godine već u potpunosti ostvaren prelaz na LED rasvetu, u nekima i zamena stolarije slabe energetske efikasnosti, zbog čega je „za mnoge škole nedostižan planiran nivo uštede“. U saopštenju je Sindikat ocenio da nisu prihvatljive nikakve mere u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije koje bi dodatno urušile kvalitet nastave ili bezbednost dece i učenika. „Ideje poput isključenja računara odmah nakon upisivanja časa u elektronski dnevnik, stavljanja projektora i pametnih tabli van upotrebe, smanjenja ili isključenja osvetljenja u hodnicima i po stepeništima škola, smatramo opasnim kako za bezbednost učenika i zaposlenih, tako i za kvalitet nastave i praćenje učeničkih postignuća na časovima“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da predlog skraćenja trajanja časova ima smisla jedino ako se učenicima omogući nastava koja aktivira i moderne tehnologije, jer kako su naveli, u protivnom očekuju da Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom rudarstva dostavi fenjere i parafinske sveće za što efikasniji povratak u 12. vek.

Zahtev školama da naprave plan uštede energije stigao je od Ministarstva rudarstva i energetike, preko resornog Ministarstva prosvete. U dopisu se navodi da ustanove odrede lica koja će se starati o smanjenju potrošnje energije, da se pripremi plan mera štednje u visini od najmanje 15 odsto na mesečnom nivou, kao i da se svi zaposleni obaveste o merama i preporukama za štednju. “Ako nas je korona iznenadila i zatekla nespremne, očekujemo od ministra prosvete da ovom problemu, za koji znamo već više meseci, pristupi krajnje ozbiljno. Smatramo da Kalendar obrazovno – vaspitnog rada za ovu školsku godinu nije prilagođen aktuelnoj energetskoj situaciji”, navodi se u saopštenju Foruma sindikata zaposlenih u beogradskim gimnazijama. Predlažu da se revidira Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produžavanjem zimskog rasputa i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prolećnog raspusta. Smatraju da bi uštedi energenata doprinelo i skraćenje trajanja časova sa 45 na 40 minuta, čime će se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, kao i skraćenje trajanja časova sa 45 na 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here