Darko Trifunović o hapšenju Džulijana Asanža

0
240

Profesor Fakulteta bezbednost Darko Trifunović je rekao da očekuje da će najpoznatiji svetski uzbunjivač Džulijan Asanž najverovatnije biti izručen Sjedinjenim američkim državama jer je Britanija najbliži američki saveznik.

Posle hapšenja Džulijana Asanža u Londonu otvorena su dva nova i verovatno još važnija poglavlja. Pojedini analitičari ocenili su da bi Velika Britanija mogla izručiti Asanža  Americi i time bi možda otvorila vrata da se i drugi uzbunjivači u budućnosti „love” zbog otkrivanja informacija. Takođe se postavlja pitanje  i da li će Asanžova sudbina utišati one koji su razmišljali da krenu sličnim putem. Da li bi od odgovora na ova dva pitanja mogla da zavisi i sudbina slobodnog govora i novinarstva, pitali smo profesora fakulteta za bezbednost Darka Trifunovića.

Pojedini zapadni analitičari su ocenili da je hapšenje Asanža ruganje vladavini prava i frontalni napad na slobodu medija i  mišljenja kao i na slobodu novinara da objave i neprijatne istine. Takođe se podseća da ne postoji ništa protiv Asanža, osim optužbe da osnivač Vikiliksa 2012. godine nije poštovao rok suda da se u okviru puštanja uz kauciju javi policiji. U  Velikoj Britaniji se za tako nešto izriče novčana kazna, a maksimalna zatvorska kazna je dvanaest meseci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here