Ratko Dmitrović o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije,Albanije i Severne Makedonije

0
200

Novinar Ratko Dmitrović je izjavio da ukidanje trgovinskih barijeraa između Srbije,Albanije i Severne Makedonije  nije politička već ekonomska inicijativa.

Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije, Albanije i Severne Makedonije dobija pozitivne kritike ekonomista i privrednika, ali su politika i politički analitičari, za sada, uzdržaniji. Može li doći do realizacije ove ideje, pitali smo novinara Ratka Dmitrovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i premijeri Severne Makedonije i Albanije  Zoran Zaev i Edi Rama, su pre izvesnog vremena potpisali deklaraciju o namerama o uspostavljanju “malog Šengena” između tri zemlje.Ova deklaracija trebalo bi da pomogne da čitav region Zapadnog Balkana počne da funkcioniše na četiri ključne slobode Evropske unije – sloboda kretanja kapitala, roba, uluga i ljudi. Zajednička deklaracija predviđa eliminisanje graničnih kontrola i ostalih barijera za lakše kretanje u regionu do 2021. godine, a istovremeno će omogućiti i građanima da putuju u regionu samo uz ličnu kartu, kao i da se zaposle bilo gde ukoliko imaju potvrdu o svojim kvalifikacijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here