Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Za Zakon o javnom informisanju i medijima glasalo je 142 od 175 prisutnih poslanika, protiv je bilo 18, a nije ih glasalo 15, dok je za Zakon o elektronskim medijima glasalo 144 od 173 pristunih poslanika, 14 je bilo protiv, 15 nije glasalo.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović ocenio je ranije da Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima „revolucionarni, da su u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Srbije, Medijskom strategijom i Evropskom direktivom o audio-vizuelnim medijskim uslovima“.

Deo opozicije je ocenio da su ti zakoni “vrlo loši i da nisu po demokratskim principima”, kao i da će, ukoliko budu usvojeni, Srbija biti u totalnom medijskom mraku, jer bi se na taj način eliminisali preostalni nezavisni elektronski mediji“.

Kako je ranije saopštila Vlada Srbije Zakonom o javnom informisanju i medijima definišu se garancije slobode javnog informisanja i zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika. Posebna pažnja posvećuje se i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja. Zakonom su obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa, u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izveštavanja i kvaliteta usluga. Definisan je pojam podsticajnog okruženja koje podrazumeva stvaranje i održavanje političkog, ekonomskog i društvenog okruženja koje medijima treba da obezbede slobodan rad, bez pritiska.

Zakonom o elektronskim medijima definiše se organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije, uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.