Božo Prelević: Vanredno stanje je uvedeno suprotno odredbama Ustava RS

0
776

Među pravnicima se povela rasprava da li je vanredno stanje uvedeno u skladu sa Ustavom. Advokat Božo Prelević smatra da je ono proglašeno suprotno Ustavu Republike Srbije.

U javnosti je pokrenuta rasprava o načinu uvođenja vanrednog stanja. Parlamenti u okruženju i u Evropi su našli model da poštuju propisane mere zaštite i da održavaju plenarne sednice parlamenata. Da li je raspisivanjem izbora prestao mandat ovom sazivu Skupštine i kako funkcioniše parlamentarni sistem u predizbornom i vanrednom stanju, istovremeno?

Inače, Grupa od 102 advokata, članova Advokatske komore Srbije, tražila je od te Komore da hitno donese odluke i pozove sve advokate u Srbiji da odbiju da učestvuju na suđenjima u skladu sa Uredbom Vlade Srbije od 1. aprila u kojoj su predviđena suđenja „na daljinu“.

U Srbiji je proglašeno vanredno stanje na protivustavan način, bez učešća Skupštine Srbije, poručili su advokati. Osnov za taj protivustavan čin bila je mera Vlade Srbije kojom je zabranjeno okupljanje u zatvorenom prostoru za više od 50 građana. Ta mera je poslužila kao pravni osnov da vanredno stanje umesto vanrednu situaciju proglase predsednici Republike, Vlade i Skupštine umesto poslanika, a na predlog ministra odbrane, uprkos činjenici da Srbija nije u ratnom stanju. Ustavni sud i Vrhovni kasacioni sud su, nažalost, nemo propratili ovaj svojevrsni državni udar, kojim su jednim potezom ukinuti vladavina prava i načelo podele vlasti predviđeni Ustavom Srbije, navodi se u saopštenju, među čijim potpisnicima su Vladimir Gajić, Borivoje Borović, Rodoljub Šabić, Boža Prelević, Novak Lukić, Slobodan Ružić… Oni su zatražili od Advokatske komore Srbije da hitno donese odgovarajuće odluke i pozove sve advokate u Srbiji da odbiju da učestvuju na suđenjima u skladu sa Uredbom Vlade Srbije od 1. aprila ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here