Cvijetin Milivojević – Postoje načini da se zaštite novinari

0
187

U Izveštaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije na evropskom putu, ukazano je na pogoršanje slobode medija i zatraženo od srpskih vlasti da hitno preduzmu mere kojima bi se garantovala sloboda izražavanja i nezavisnosti medija, kako bi se obezbedile i istrage u slučajevima napada.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da će to udruženje učiniti sve da zaštiti svoje članove, nakon što je novinaru i piscu Marku Vidojkoviću prećeno smrću na društvenim mrežama i dodao da će izvršiti pritisak na institucije da pronađu sve one koji napadaju novinare. Upitali smo novinara i politikologa Cvijetina Milivojevića da li očekuje da će institucije reagovati povodom ovog slučaja i koji su načini da se novinari ili bilo koji neistomišljenici vlasti zaštite.

Prema podacima NUNS-a u 2020. godini zabeleženo je 168 napada i pritisaka na novinare, što je najviše od 2008. godine. Kako je u izjavi za KTV televiziju rekao  Cvijetin Milivojević, rešenje za suzbijanje ovih nemilih događaja treba tražiti u  zakonskom regulisanju  multimedijalnog prostora. Inače, na listi međunarodne nevladine organizacije Reporteri bez granica “Indeks medijskih sloboda u svetu”, objavljenoj u aprilu 2020. godine, Srbija je na 93. mestu među 180 rangiranih država.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here