Ministar poljoprivrede – Hrane će, uprkos suši, biti dovoljno

0
112

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će hrane biti dovoljno uprkos suši i da će Srbija „biti u plusu i te kako“ jer je ove godine cena kukuruza veća nego prošle godine. Kada je u pitanju IPARD program za voćare i povrtare novac će dobiti 700-800 poljoprivrednika, a u narednim danima biće doneta i odluka o povećanju premije za mleko.

Ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović je izjavio da suša ove godine jeste očigledna, ali je istakao da nećemo imati problema i da će hrane biti dovoljno. On je naveo da će prinos kukuruza biti manji zbog ekstremno visokih temperatura u julu i nedovoljno kiše te da ćemo imati šest tona po hektaru, ali da je više od milion hektara posejano te da će kukuruza biti dosta za Srbiju, a biće i za izvoz. Ministar je dodao da će ove godine moći više da se zaradi jer su cene više.

Kada je reč o konkursu iz IPARD programa, ministar je naveo da je on namenjen svakom gazdinstvu koje želi da, kako je rekao, „pređe iz nivoa 1 u nivo 2 video-igre zvane poljprivreda“. Maksimalno je povrat 700.000 evra, za mlekarstvo milion evra. To su jako važne stvari, a time se poljoprivrednici dižu iz sirovine i idu u poluproizvod i proizvod“, istakao je ministar. On je dodao da je za konkurs za voćare i povrtare, koji je sproveden u saradnji sa Svetskom bankom, bilo 2.400 zahteva, od kojih se 90 odsto odnosilo na traktore. Rezultati konkursa biće objavljeni za dve-tri nedelje, a uslovi konkursa prema rečima ministra Nedimovića bili su „jako lepi“ – 50 odsto grant, 40 odsto kredit i 10 odsto učešće. Novac će, kako je naveo, dobiti oko 700-800 ljudi. Najveći broj zahteva je iz Zlatiborskog okruga, Jablaničkog, gde se radi voće i povrće, a sa novom mehanizacijom je i veći kvalitet, rekao je Nedimović i dodao da će novac biti isplaćen sledećeg meseca. Uskoro se, kako je najavio, očekuje novi konkurs za ratare i stočare.

Govoreći o proizvođačima mleka koji su u velikom gubitku zbog skoka cene žitarica, Nedimović je rekao da će u narednim danima biti doneta odluka o povećanju premije za mleko, sa 7 na 10 dinara. Ministar je rekao da samo Srbija ima dovoljno mleka u okruženju, a da sve ostale zemlje nemaju dovoljno mleka te da je to naša šansa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here