Autohtona rasa goveda Buša

0
151

Na Staroj planini, 17. septembra ove godine, planirana je  izložba buše, autohtone rase goveda. Cilj ove manifestacije je promocija uzgoja buša goveda, tradicionalnog načina života u ruralnom prostoru i kulturne baštine određenog kraja.

Ovaj jedinstven i značajan događaj realizuje se uz pomoć FAO, organizacije koja finansira projekat „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj buša goveda na Staroj planini“. U organizaciji izložbe buše učestvuju i Ministarstvo poljoprivrede, opština Dimitrovgrad i Institut za primenu nauke u poljoprivredi.

Organizatori ističu da buša ima izuzetan značaj za opstanak i razvoj ruralnih sredina u ovom delu Srbije, ali i za očuvanje genetskog potencijala i stvaranje dodate vrednosti u stočarstvu.

FAO i nacionalni koordinatori projekta dr Ivana Bakić Žugić sa Instituta za primenu nauke i Boris Berisavljević, eminentni stručnjak iz oblasti genetike i selekcije, kažu da je odziv odgajivača koji će učestvovati na izložbi izvanredan. Ističu da su posebnu pomoć organizatori dobili od osnovne odgajivačke službe u Dimitrovgradu.

-Izložba ima za cilj promociju autohtonih rasa ukazivanjem na značaj koji te rase imaju u oblasti zaštite biodiverziteta, ruralnog razvoja i stvaranju proizvoda sa dodatom vrednošću. Važnost autohtonih rasa sve češće se pominje, i to ne bez razloga, u sklopu borbe sa klimatskim promenama, koje su savkim danom sve vidljivije. Zbog toga, ova izložba osim promotivnog ima i edukativni karakter – kažu koordinatori projekta „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj buša goveda na Staroj planini“, u okviru kojeg se organizuje izložba.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here