Mila Alečković – Psihijatri i psiholozi ne mogu da budu protiv istopolnih zajednica

0
412

Psihijatri i psiholozi ne mogu da budu protiv istopolnih zajednica koje su zasnovane  na emocijama, ali sam ja protiv usvajanje dece od takvih zajednica, izjavila je dr Mila Alečković.

Kada su u pitanju emocije i ljubav u istopolnim zajednicama, psihijatri i psiholozi ne mogu da budu protiv toga, rekla je dr Mila Alečković i istakla da pripadnici ove populacije treba da imaju socijalna prava i prava nasleđivanja, kao i sva druga prava koja imaju svi ostali građani.

Nakon što je usvojen, novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti stupio je na snagu. Javnost je uzburkala i vest o tome da je u izradi Zakon o istopolnim zajednicama. Donošenje takvog zakona u Srbiji nije politički popularno, ali je rad na Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama započeo i činilo se da ne postoje neke posebne prepreke za njegovo usvajanje sve dok predsednik Srbije nije rekao da neće potpisati Zakon o istopolnim zajednicama. Upitali smo Milu Alečković, kliničkog psihologa i antropološkog psihijatra koja je dugi niz godina provela u Francuskoj da prokomentariše stupanje na snagu Zakona o rodnoj ravnopravnosti i izradu Zakona o istopolnim zajednicama i uporedi situaciju u Srbiji sa situacijom u Francuskoj.

Na zahtev ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije, Gordane Čomić, Generalni direktorat za demokratiju Saveta Evrope je pripremio ekspertsko mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama, koje je šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Tobijas Flesenkemper, predao ministarki Čomić. Mišljenje uzima u obzir standarde Saveta Evrope u oblasti borbe protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i zaštite socijalnih prava, a usvajanjem specifičnog zakonodavnog okvira za istopolne parove, kako se navodi u mišljenju, Srbija bi se značajno približila ispunjavanju ovih standarda.  Komentarišući ovu problematiku, dr Mila Alečković je izjavila da je ona lično protiv usvajanja dece od strane istopolnih parova, ali da u svim drugim pravima pripadnici ove populacije treba da budu jednaki sa ostalim građanima koji žive u heteroseksualnim zajednicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here