Rezidba stone plave šljive

0
243

Šljivici krase Srbiju, ali voćke treba pripremiti za proleće pa je potrebno izvršiti rezidbu stone plave šljive. Raspored pupoljaka duž rodnih grančica je sortna specifičnost i ona određuje zahvate u rezidbi.

U zemljama napredne proizvodnje evropske plave šljive najčešći sistemi gajenja su usko vreteno (3-4 x 1,3-1,8 m gustina sadnje), standardno vreteno (3,5-4 x 1,5-2 m) i široko vreteno (4 x 2-2,5 m). Gaje se sorte umerene bujnosti uz primenu odredjenih zahvata u rezidbi na poluskeletima i nosačima rodnog drveta tokom formiranja krune koji smanjuju bujnost i pospešuju rodnost (rovašenje, razvođenje grančica, uvrtanje baze mladara, prekraćivanje prirasta, savijanje vrhova krune itd.). Na ovaj način moguće je uz punu agrotehniku već u 3. godini ostvariti prinose od oko 20 t/ha, a u punoj rodnosti zasada i 40-50 t/ha. Raspored pupoljaka duž rodnih grančica je sortna specifičnost i ona određuje zahvate u rezidbi. Radi uspostavljanja ravnoteže između bujnosti (obezbeđenja dovoljnog broja pupoljaka za novi prirast) i projektovane rodnosti neophodno je rezidbom ostaviti odgovarajući broj rodnih pupoljaka. Time se sprečava ogoljavanje grana i poremećaj u ravnoteži prirast-rodnost. Pri gustini sadnje 4 x 2 m (koju Institut za voćarstvo-Čačak preporučuje kao najgušću za većinu svojih sorti šljiva) i projektovanim prinosom od 25 t/ha kod Čačanske lepotice (sa masom ploda 40 g) rezidbom treba dobiti 500 plodova šljive/stablu, tj. 40-50 rodnih pupoljaka na svakom od 10-12 nosača rodnog drveta. Rodni nosači se moraju redukovati ili obnavljati (rezidbom na patrljak svih kategorija prirasta), ali i potpuno ukloniti tamo gde treba kako bi stablo redovno i dobro rađalo. Jaki mladari oštrog ugla grananja se uklanjaju na patrljak i formiraju nove priraste.

Kod stone šljive je neophodna i sortno definisana rezidba. Sorte poput Čačanske lepotice i Stenlija najveći deo roda donose na mladom rodnom drvetu (kratke rodne grančice i majski buketići) razvijenom na dvogodišnjem drvetu, na čijem se vršnom delu razvio letorast koji će biti nosač rodnog drveta sledeće godine. Oštra rezidba krune u prethodnoj godini isprovociraće bujan porast vršnog letorasta, čime se narušava ravnoteža između prirasta i prinosa.

Čačanska rodna pretežno rađa na kratkim grančicama razvijenim na dužim nosačima, kao i na mešovitim grančicama (rodni pupoljci raspoređeni u grupi sa vegetativnim na srednjim člancima letorasta). U godinama velike potencijalne rodnosti (mnogo rodnih pupoljaka) treba je oštro rezati, čime se sprečava alternativna rodnost. Kod sorti koje znaju da ponesu obilan rod pojedinih godina (poput Čačanske najbolje i Čačanske rodne) rezidbom je potrebno obraditi sve uspravne dvogodišnje priraste, letoraste prorediti i/ili orezati na patrljak, na 4 do 5 pupoljaka, a kratke rodne grančice ostaviti da plodonose. Potrebna je i proreda mešovitih grančica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here