Dan polja i strnih žita

0
215

Na oglednom polju Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin kod Zlatice održan je „Dan polja i strnih žita“. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa stanjem strnina i prognozom prinosa.

Tradicionalno , u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, na oglednom polju Zlatica održan je „Dan polja i strnih žita“, kom su prisustvovali poljoprivredni proizvođači, predstavnici lokalne samouprave i Ministarstva i sekretarijata za poljoprivredu, koji su obilazeći 70ak parcela imali priliku da se upoznaju sa stanjem useva i prognozom prinosa za ovu godinu. Okupljene je  u ime Grada Zrenjanina pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je prisutnima poželeo dobar rod ove godine i dobre prinose i istakao da će i Poljoprivredna stručna služba i poljoprivredni proizvođaći u Gradu Zrenjaninu uvek imati sigurnog partnera i podršku.

Snežana Parađenović iz Prognozno izveštajne službe Regionalnog centra Zrenjanin rekla je da je vizuelnim pregledima jesenjih setvi strnih žita ustanovljena, što nije bilo slučaj ranijih godina, visoka pojava insekata. Pšenice su, bez obzira što su posejane u optimalnim rokovima, sporo i neujednačeno nicale pa je već u toku jesenjeg pregleda u novembru primećen visok procenat insekata, pre svega cikada što za posledicu ima visok nivo virusa na pšenicama, pre svega patuljavosti pšenice koju su prenele cikade.

Što se tiče suncokreta usevi su imali odlične uslove izuzev na početku vegetacije kada su bili periodi hladnog I vlažnog vremena koji su rezultirali pojavom plamenjače i sklerozinije stabla.

Vladimir Aćin iz odeljenja za strna žita Instituta za ratarstvo i povrtarstvo istakao je da je za strna žita ovo izuzetno kontraverzna godina pre svega zbog vremenskih prilika, najpre zbog jesenje, a kasnije i prolećne suše, a kasnije I zbog obilnih kiša tokom druge polovine aprila I maja.

Kada je u pitanju prognoza prinosa obilne kiše dale su nadu poljoprivrednim proizvođačima, ali fuzarioza klasa će sigurno dovesti do smanjenja prinosa. Institut je obavio uzorkovanje i analizu useva na Rimskim šančevima i kada se rezultati uporede sa prošlom godinom usevi su ređi i sa 5-10% manjim brojem zrna u klasu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here