Mila Alečković o prevenciji suicida

0
259

Prof.dr Mila Alečković je izjavila da se u Srbiji skoro ništa ne preduzima po pitanju socijalne patologije u koju spadaju i samoubistva, a ništa bolje neće biti dok se ne promeni sadašnja vlast.

Podaci pokazuju da svake godine u Srbiji hiljadu pet stotina ljudi izvrši samoubistvo, ali je broj pokušaja znatno veći. Najveći problem je što gotovo četvrtinu svih samoubistava izvrše adolescenti do dvadeset pet godina, što je i vodeći uzrok smrti kod mladih. Po ovoj statistici, Srbija zauzima trinaesto mesto u Evropi. Stručnjaci ističu da radom centara za prevenciju samoubistva broj suicida može da se smanji za trideset odsto. Da li su centri  dovoljni kako bi se sprečila ova pojava, bilo je pitanje koje smo uputili psihijatru prof.dr Mili Alečković.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, broj samoubistava u svetu je u poslednjih pedeset godina porastao za šezdeset odsto. Svetska zdravstvena organizacija je upozorila na to da su samoubistva dece i mladih treći po redu uzrok smrtnosti u većini zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here