Aleksandar Ćurčić o postupku protiv žandarma

0
377

Žandarmi koji su primenili represivna sredstva nad Andrejem Vučićem i Predragom Malim nastavljaju sudsku borbu da se okrivljujuća presuda preinači, rekao je njihov advokat Aleksandar Ćurčić.

Advokat Aleksandar Ćurčić, kao jedan od branilaca, učestvovao je u sudskom procesu protiv žandarma koji su bili akteri u incidentu sa Andrejem Vučićem i njegovom pratnjom. Ovaj proces privukao je pažnju javnosti jer je sa sobom nosio mnogo kontroverzi. Iako je snimak sa lica mesta pokazao da je reč o napadu na službeno lice, ovo je bio prvi put da se policajcima sudi za napad na vojna lica iako su bili na službenoj dužnosti. Pitali smo Aleksandra Ćurčića da oceni ovaj sudski proces, kao i kazne koje su izrečene optuženim žandarmima.

Presudom od 19. decembra 2019. godine završen je postupak u kome su sedmorica žandarma iz niške brigade osuđena za prebijanje Andreja Vučića, Predraga Malog i dva pripadnika vojne jedinice „Kobre” tokom Parade ponosa u Beogradu septembra 2014. godine.

Žandarmi, svi odreda dugogodišnji nagrađivani policajci, osuđeni su na osam meseci zatvora uslovno: kazna neće biti izvršena ako delo ne bude ponovljeno u naredne tri godine.

Time je stavljena tačka na “aferu prebijanja na Paradi ponosa” koja je na scenu prvi put izvela mlađeg brata Aleksandra Vučića i brata ministra finansija Siniše Malog.

Dok zaposleni u Apelacionom sudu u Beogradu pakuju dokumentaciju ovog slučaja u arhivu, sedmorici žandarma – Predragu Mitroviću, Slavku Stojanoviću, Draganu Saviću, Daliboru Đorđeviću, Zlatku Gigiću, Bobanu Lekiću i Mitru Milosavljeviću – ostaje da pokriju troškove suđenja i da vide na koji način mogu dalje da se bore jer ih ovakva presuda izbacuje sa posla i smanjuje mogućnost da rade na nekom drugom mestu za koje su osposobljeni.

Njima je ostalo da pravdu zatraže pred sudom u Strazburu jer bi iz odluke ovdašnjeg suda moglo da se zaključi da im pravosuđe u Srbiji nije omogućilo fer postupak i nije na pravi način utvrdilo sve činjenice u postupku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here