Zahvaljujući visokim temperaturama u proteklih mesec dana, cvetanje zove je poranilo. Osim u njenom mirisu, mnogi od nas uživaju i u napitku od cvetova koji nije teško pripremiti.

Stiglo nam je proleće, a sa njim i cvetanje mirisne zove. Sirup od cvetova sa dodatkom limuna odlično je osveženje, ali i moćno pomoćno lekovito sredstvo za naš organizam. Ove godine, zahvaljujući visokim temperaturama u proteklih mesec dana, cvetanje zove je poranilo. Osim u njenom mirisu, mnogi od nas uživaju i u napitku od cvetova koji nije teško pripremiti.

Zova ili bazga, kako se još često naziva, evropska je biljka. Specifičnog je mirisa i oblika cvetova, a uz to i vrlo lekovita. Svi njeni delovi, kako koren i cvet, tako i plod, imaju brojne minerale i vitamine, čuvaju zdravlje i vitalnost, pa je preporučljivo da se nađe u svakoj kući. A to ne bi trebalo da bude teško s obzirom na to da kod nas nema regiona u kome ne raste: po selima, obodima šuma, oko naselja, kanala. Uglavnom, tamo gde su svetla, topla i vlažna staništa bogata humusom. Ova višegodišnja biljka raste kao grm ili drvo na visini od tri do čak 10 metara. Ima listove nazubljenih ivica, cveta u proleće velikim belim cvetovima, jakog i karakterističnog mirisa i arome posle čega dozrevanjem nastaju plodovi. To su bobice tamnoljubičaste boje, a krajem avgusta i početkom septembra kada budu potpuno zrele postaju sjajno crne.

Veliki je saveznik u ublažavanju simptoma prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje. Ljubitelji i dobri poznavaoci lekovitog bilja tvrde da može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Deluje kao laksativ i kao diuretik, te je dobra za bubrege. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje, a mnogi tvrde da je baš zbog toga odlična kao pomoć u mršavljenju. Tokom sezone sveži cvetovi se koriste za pripremu sirupa ili osvežavajućeg soka prijatnog ukusa tako da mnogi koji ovih dana vredno beru cvetove zove cele godine mogu da uživaju u aromi koja podseća na detinjstvo. Berba obično počinje polovinom maja, kada su cvetići potpuno otvoreni ali usled vremenskih prilika koje su obeležile ovo proleće zova je poranila, te je ranije počela da cveta.

Zova mora biti potpuno čista zato što se ne pere, cvetovi moraju biti snežno beli sa žutim prahom. Zato se zova nikad ne bere posle kiše niti tamo gde je intenzivan saobraćaj. Oko 40 cvetova zove de potopi u pet litara vode, kilogram naseckanog limuna i narendana koru od tri do četiri komada limuna. Limun daje kiselkast ukus, a korica posebnu aromu blage gorčine. Sutradan se sve procedi i to je sok. Ukoliko želite da napravite sirup dodaje se šećer – na pet litara tečnosti pet kg šećera da odstoji 24 sata.

Sok se sipa isključivo u staklene flaše i obavezno pasterizuje na najednostavniji način, tako što se u lonac stave flaše sa sokom naspe se voda i lagano zagreva. Voda ne treba da proključa već da oko pet minuta lagano struji. Nakon toga, flaše se izvade u korpu, dobro pokriju da se postepeno hlade i time je proces pripreme sirupa završen.