Kokanović – “Ne damo Jadar” se zalaže za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora

0
99

Zlatko Kokanović iz udruženja “Ne damo Jadar” je izjavio da se ovaj pokret zalaže za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora zato što bi moratorijum bez obzira na dužinu vremenskog perioda na koji bi bio određen, bio poguban po ceo loznički kraj jer bi se ljudi odseljavali, a investitori ne bi dolazili u sredinu u kojoj je planirano otvaranje rudnika.

Udruženje Ne damo Jadar oglasilo se povodom izjave Save Manojlovića iz organizacije Kreni-promeni da se konsultovao sa njihovim članovima oko narodne inicijative, navodeći da su za njenu predaju saznali iz medija i poručili su da neće dozvoliti da se njihovo udruženje koristi za, kako navode, ličnu promociju i prikupljanje političkih poena. Zamolili smo Zlatka Kokanovića iz udruženja „Ne damo Jadar“ da prokomentariše ova dešavanja i samu ideju narodne inicijative kojom bi se predložio Zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji.

Predstavnici pokreta Kreni-promeni nedavno su predali Vladi Srbije 290 000 onlajn potpisa za peticiju, “Rio Tinto, marš sa Drine”, kao i predlog za Narodnu incijativu o zabrani svake eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.  Pored 290.000 onlajn potpisa i predloga za Narodnu inicijativu, Savo Manojlović i drugi predstavnici pokreta Kreni-promeni Vladi i Skupštini Srbije dostavili su i dva zahteva – ukidanje prostornog plana projekta “Jadar” i uvođenje moratorijuma na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma za narednih 20 godina. Manojlović je izjavio da se oko ove narodne inicijative konsultovao sa članovima udruženja „Ne damo Jadar”, što su iz ovog udruženja demantovali.

Prema rečima Zlatka Kokanovića, udruženje “Ne damo Jadar” se zalaže za trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora jer bi moratorijum bez obzira na dužinu vremenskog perioda na koji bi bio određen, bio poguban po ceo loznički kraj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here