Predsednik Vučić se sastao sa predstavnicima Kineske agencije za razvoj međunarodne saradnje

0
133

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa predstavnicima Kineske agencije za razvoj međunarodne saradnje sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje u vidu donatorske pomoći ove agencije.

Predsednik Vučić je izrazio očekivanje da će poseta predstavnika kineske Agencije Srbiji rezultirati uspešnom saradnjom, što će doprineti ekonomskom razvoju, održivom privrednom rastu i sigurnoj investicionoj klimi u Srbiji.

Predstavnici Kineske agencije, koja je osnovana prošle godine kao posebna agencija za pružanje međunarodne pomoći, ukazali su na brojne mogućnosti saradnje i ponudili donatorsku pomoć za razvoj u oblasti zdravstva, prosvete, industrije i infrastrukture. Posebnu pažnju su posvetili oblasti vanrednih situacija u slučaju elementarnih nepogoda, kao i oblasti carine, ponudivši pomoć u vidu opreme i obuke zaposlenih.

Projekti Kineske agencije obuhvatili bi i pomoć u oblasti ljudskih resursa, kao i u oblasti zaštite životne sredine.

Tokom susreta sagovornici su razgovarali i o projektima od značaja za međunarodnu saradnju, poput inicijative Pojas i put, posebno naglasivši značaj projekta izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta.

Predsednik Srbije je istakao da će Pojas i put doprineti razvoju i stabilnosti svih zemalja učesnica, još jednom izrazivši zahvalnost kineskom predsedniku Si Đinpingu što je Srbija deo ove inicijative.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here