Vanredni inspekcijski nadzor nad Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore

0
146

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije trenutno sprovodi vanredni inspekcijski nadzor nad Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore, nakon saopštenja sindikata te državne agencije da je bezbednost vazdušnog saobraćaja ugrožena usled nepoštovanja standardnih operativnih procedura.

Kako prenose mediji Direktorat će u sva tri grada Srbije u kojima se nalaze aerodromi utvrđivati “usaglašenosti rada Kontrole letenja sa odredbama Pravilnika o radnom vremenu kontrolora letenja”.

Prethodno je Sindikat kontrole letenja saopštio da je radna satnica kontrolora Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije ista tokom cele sezone, zbog čega među njima često dolazi do premora, a da oni nemaju ni adekvatne prostorije za odmor ili pravilnike o sprečavanju sukoba interesa. Sindikat je saopštio da  “kontrolori letenja nemaju potrebno vreme za odmor i vraćanje psihofizičkog stanja na radni maksimum i samim tim nespremno se dočekuje naredna sezona”. To je jedan od razloga zbog kog bi kontrolori mogli i da stupe u štrajk, iako je prvobitno Sindikat saopštio da se “nada da do toga neće doći”.

Nakon toga, Direktorat je objavio da je nebo nad Srbijom i Crnom Gorom potpuno bezbedno, a da je Sindikat saopštenje izdao nekoliko dana pred početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru sa oba reprezentativna sindikata. U Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo su ocenili da  “direktni korisnici njihovih usluga, avio prevozioci i njihovi putnici, mogu biti uvereni da je po sredi neosnovano uzbunjivanje javnosti radi stvaranja pritiska pred početak sindikalnih pregovora i da to nikako nije odraz stvarnog stanja”. Kao još jedan problem, Sindikat kontrole letenja je naveo i nepostojanje pravilnika za razvoj karijere  i konkursa za radna mesta, što dovodi do negativne selekcije kadrova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here