Građani protiv rudnika Rio Tinto

0
92

Pre nego što smo se upustili u borbu protiv otvaranja rudnika Rio Tinto, konsultovali smo stručnjake koji su nam ukazali na posledice otvaranja rudnika litijuma, izjavio je Momčilo Alimpić, predsednik Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“.

Momčilo Alimpić, predsednik Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, rekao je da su ljudi koji žive u zapadnoj Srbiji u početku bili slabo obavešteni o štetnosti projekta firme Rio Tinto, ali da sada shvataju opasnost i udružuju se u borbi protiv otvaranja rudnika.

Predsednik Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Momčilo Alimpić i ovo udruženje, za oko godinu dana animirali su celu srpsku javnost, pogotovo Loznicu, Jadar i Rađevinu, kao i Šabac, kako bi se uključili u borbu protiv projekta kompanije Rio Tinto. Ekološki stručnjaci upozoravaju da je toksični koktel hemikalija koji se koristi za izvlačenje litijuma iz zemlje sposoban da se infiltrira u obližnje reke, potoke i sisteme snabdevanja vodom. Upitali smo predsednika Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Momčila Alimpića da li su meštani ovog područja jedinstveni u stavu da ne žele otvaranje ovog rudnika.

Rio Tinto još je 2004. godine, istražujući oblast Zapadne Srbije, otkrio novu rudu koja predstavlja kombinaciju litijuma i bora, a koja je kao novi element priznata i zavedena 2006. godine. Ubrzo je ovom novom elementu dodeljeno ime „jadarit“, po lokaciji gde je pronađen, a srpski zvaničnici su u više navrata najavljivali da će iskopavanje ove rude popraviti budžet. Međutim, više ekoloških organizacija krajem prošle godine, počelo je da se buni i traži odgovore od kompanije Rio Tinto, o tome kako će iskopavanje ove rude uticati na životnu sredinu u okolini Loznice, ali i čitavoj Zapadnoj Srbiji, gde se planira otvaranje rudnika za preradu jadarita. Momčilo Alimpić, predsednik Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ upozorio je na potencijalne opasnosti koje bi ugrozile životnu sredinu i istakao da protest koji izražava ovo udruženje, kao i druga udruženja sa koijma sarađuju, nije neosnovano nastao, već je posledica konsultacija sa eminentnim stručnjacima, profesorima fizičkog i hemijskog fakulteta i akademicima. On je upozorio da će za potrebe rada rudnika biti korišćene velike količine eksploziva, kao i koncentrovane sumporne kiseline, te da bi zagađenje bilo dalekosežno i obuhvatilo i vazduh, i zemlju, i vodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here