Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i predstavnici reprezentativnih sindikata i direktor JP PEU „Resavica” potpisali su danas u Vladi Srbije izmene kolektivnog ugovora za ovo preduzeće, kojim su rudari dobili povećanje zarada od 10 odsto.

Ministarka Đedović Handanović je objasnila da rudari „Resavice” obavljaju jednako težak posao kao i rudari u drugim preduzećima koja su već dobila povećanje zarada. Na inicijativu predsednika Srbije, uspeli smo da obezbedimo da i rudari i drugi zaposleni u „Resavici” dobiju povećanje od 10 odsto, a kroz pregovore sa poslovodstvom i sindikatima pronašli smo model da povećanje bude iz planiranih sopstvenih prihoda Resavice, bez povećanja subvencija, navela je ona.

Ministarka je istakla da je stav države da briga o finansijskim aspektima poslovanja mora ići uporedo sa brigom o rudarima, dodavši da su rudnici Resavice po pravilu najveći ili među najvećim poslodavcima u Sjenici, Despotovcu i Sokobanji i imaju veći uticaj na privredu na lokalu, što njihovo stabilno poslovanje čini još važnijim. Đedović Handanović je rekla da je zajednički interes Vlade, pomenute kompanije i njenih zaposlenih da Resavica posluje održivo, da se radi na povećanju produktivnosti, modernizaciji proizvodnje i unapređenju bezbednosti rudara.

Ministarka je napomenula da Vlada godinama izdvaja ogromna sredstva, pri čemu je prošle godine već jednom pronašla način za povećanje plata rudarima, ali će nastaviti da radi i na drugim pitanjima, jer je unapređenje poslovanja i produktivnosti najvažniji preduslov kako bi preduzeće funkcionisalo stabilnije. Pre isteka postojećeg kolektivnog ugovora treba da bude završena i nova sistematizacija preduzeća, koja će doprineti povećanju efikasnosti i mogućim uštedama, dodala je ministarka. Ona je poručila da bezbednost i zaštita zdravlja na radu ostaju glavni prioritet JP PEU Resavica, kako bi se rizici kojima su izloženi zaposleni maksimalno minimizirali.